Přeskočit na hlavní obsah

Jak pracovat se statistikami e-shopu?

· 4 minuty čtení

Kvantifikovat se dneska dá už skoro všechno. Ale jak se v moři čísel neutopit? Shrnuli jsme pro vás nejdůležitější statistiky, které byste jako e-shop měli sledovat, co s nimi dělat i jaké služby využít k jejich sběru.

Konverze

Klasika, kterou všichni známe. Spousta z nás s ní ale stejně pracuje špatně. Jedná se o procento návštěvníků, kteří přijdou na váš web a nakoupí. Vysoká konverzní míra je značí, že se vše daří a z návštěvníků se stávají zákazníci.

Jak to zlepšit?

Zlepšení konverzní míry tkví obecně v následujícím: Zjistěte, co ji škodí a odstraňte to. Váš web musí být pro zákazníky důvěryhodný a snadno použitelný. V rámci produktových stránek uvádějte všechny důležité informace, které vaši zákazníci potřebují vědět. A celý nákupní proces vylaďte tak, aby se v žádném kroku (od košíku až po zaplacení) nemohli zaseknout.

Někdy si myslíme, že máme všechno do puntíku zvládnuté, ale zákazníci na to mají jiný názor. Proto neusněte na vavřínech. Dělejte různé A/B testování a názory zákazníků aktivně zjišťujte.

Rychlý tip: Zobrazujte na webu hodnocení, 93 % zákazníků čte před zakoupením produktu recenze.

Průměrná hodnota objednávky

Jedná se o průměrnou částku, kterou každý zákazník utratí na vašem webu. Při vyhodnocování této statistiky ale musíte vzít v úvahu, co prodáváte za zboží. Možná jsou ve vašem sortimentu převážně produkty, které zákazníci přirozeně nakupují v menším množství častěji. Nebo naopak nabízíte velmi drahé věci, co si lidé kupují jen jednou za uherský rok. Obojí se výrazně promítne do průměrné hodnoty objednávky.

Aktuálně je podle dat Shoptetu průměrná hodnota jedné objednávky na českém e-shopu 1 677 Kč.

Jak to zlepšit?

Oblíbenou strategií je nabízet slevy, kupony nebo dopravu zdarma pro větší objednávky. Můžete ale zkusit implementovat i techniku upselling = Pokud si zákazník vybere základní verzi mobilního telefonu, doporučte mu vylepšenou verzi s lepšími funkcemi za příplatek jen XY korun. Skvěle také funguje cross-selling = V případě, že si zákazník koupí nový fotoaparát, nabídněte mu k němu další doplňky, jako jsou paměťové karty, brašny nebo stativy.

Rychlý tip: Zaveďte věrnostní program. Průměrně 40 % tržeb pochází od vracejících se zákazníků. Ti z celkového počtu zákazníků e-shopu tvoří ale jen 8 %.

Bounce rate

Bounce rate, nebo také míra opuštění, je procento návštěvníků, kteří opustí váš web poté, co si prohlédnou (pouze) jednu stránku. Pokud se potýkáte s vysokou míru opuštění, znamená to, že váš web není pro návštěvníky zajímavý, nebo nemohou rychle najít to, co hledají.

Průměrná hodnota bounce rate pro online obchody se pohybuje kolem 40 %.

Jak to zlepšit

Zaměřte se na obsah, dávejte si záležet s popisky produktů i návody a obecnými informacemi pro zákazníky. Optimalizujte rychlost načítání vašich stránek, aby uživatelé nemuseli dlouho čekat. Ujistěte se, že váš web dobře zobrazuje na mobilních zařízeních a investujte do jednoduchého a intuitivního designu.

Rychlý tip: Zákazníkům průměrně stačí 20 sekund na to, aby se rozhodli, za na vašem webu zůstanou.

Návratnost investice (ROI)

Návratnost investice (ROI - Return on Investment) je míra, kterou používáme k vyhodnocení úspěšnosti investice nebo nákladově účinnosti projektu.

ROI = (čistý zisk z investice / náklady na investici) × 100

Představme si, že jste investovali 10 000 Kč do reklamní kampaně a vaše společnost následně zaznamenala zvýšení prodeje o 30 000 Kč. V tomto případě je čistý zisk z investice: 30 000 Kč (výnosy) - 10 000 Kč (náklady) = 20 000 Kč ROI = (20 000 Kč / 10 000 Kč) x 100 = 200 %

To znamená, že vaše investice do reklamní kampaně měla ROI 200 %. Získali jste tedy dvojnásobek vaší investice.

Průměrná hodnota ROI pro online obchody je kolem 10 %.

Jak to zlepšit?

Pro zlepšení ROI se musíte zaměřit na zvýšení prodejů a snižování nákladů. Nepřehánějte to se slevami a akcemi, které pro vás budou nakonec nevýhodné. Zkuste vyjednat lepší podmínky u dodavatelů a dopravců. Optimalizujte marketingové kampaně a investujte do strategií, které vám dlouhodobě přinášejí nejlepší výsledky a konverzní míru.

Rychlý tip: Reklamní kampaně na Facebooku a Instagramu jsou teď mnohem méně efektivní, náklady, které je potřeba do nich nasypat, aby vám něco přinesly, vzrostly ve srovnání s loňským rokem o 47 %.